Η δημόσια ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, είναι βασική συνθήκη ελευθερίας για τους πολίτες

Ενημέρωση

Η δημόσια ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, είναι βασική συνθήκη ελευθερίας για τους πολίτες

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κοινή γνώμη γίνεται μάρτυρας συνεχών φαινομένων ανομίας και εγκληματικότητας. Η δε εμφάνιση των φαινομένων αυτών σε πολλές περιοχές της Αττικής έχει λάβει χαρακτηριστικά «ρουτίνας» με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται σε συνεχή ανησυχία και αγωνία. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών αρχών, οι οποίες συχνά υπερβάλλουν των δυνατοτήτων που τους παρέχει η Πολιτεία για να προστατεύσουν τα έννομα αγαθά των πολιτών, η κατάσταση συχνά φαντάζει εκτός ελέγχου.

Πέραν αυτής της διαπίστωσης, όμως, παρατηρούμε να βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητικός σχεδιασμός σχετικά με την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτής της δήθεν αναδιάταξης, παρατηρούμε ότι προβλέπεται επί της ουσίας «λουκέτο» σε πολλά αστυνομικά τμήματα Καλλικρατικών Δήμων, με αποτέλεσμα οι αποστάσεις μεταξύ αστυνομικού τμήματος και ενός πολύ μεγάλου κομματιού της δημοτικής περιφέρειας να είναι τεράστιες και η έλλειψη ασφάλειας για τους κατοίκους προφανής. Αντί δηλαδή σε περίοδο αύξησης των εγκληματικών δεδομένων να υφίσταται η μέριμνα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση του πολίτη με τα όργανα της δημόσιας τάξης, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Πολλά αστυνομικά τμήματα της Περιφέρειας Αττικής φέρονται, δυστυχώς, ως υπό κατάργηση (βλ. ενδεικτικά Δήμος Μαραθώνα, Δήμος Παιανίας, Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Σαρωνικού, Παλλήνης, Σπάτων-Αρτέμιδας).

Η Κυβέρνηση οφείλει να παύσει να κινείται βάσει των ιδεοληπτικών εμμονών της και να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, είναι βασική συνθήκη ελευθερίας για τους πολίτες. Οφείλει άμεσα να διαβουλευθεί με τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές, ώστε να ενισχυθούν οι συνθήκες ασφάλειας των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας που δεν έχουν δυνατότητα να προστατεύσουν διαφορετικά τα έννομα αγαθά τους.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα dimotisnews.gr