Συνέντευξη Γιώργου Κώτσηρα στο zwanatolika.gr

Ενημέρωση

Συνέντευξη Γιώργου Κώτσηρα στο zwanatolika.gr

Το zwanatolika.gr φιλοξένησε συνέντευξή μου με τον Ιωάννη Ζουγανέλη, όπου συζητήσαμε για τα προβλήματα των επιστημόνων και  την παρούσα πολιτική κατάσταση.

«ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ,ΟΣΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ»

Στα 29 του χρόνια ήταν ήδη κάτοχος διδακτορικού τίτλου από τη Νομική Σχολή Αθηνών με βαθμό Άριστα και δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (Ευρωπαϊκό Δίκαιο στη Νομική Σχολή Αθηνών και Διοικητικό Δίκαιο και Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Aix Marseille III). Αυτοδημιούργητος και μάχιμος δικηγόρος, διατελέσας Πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών. Παράλληλα, όμως, με τις σπουδές και την άσκηση δικηγορίας, δοκιμάζεται στον στίβο της πολιτικής σκηνής, έχοντας υπάρξει υποψήφιος Ευρωβουλευτής (2014) και εκ των επιλαχόντων βουλευτών της Περιφέρειας Αττικής (2015). Πριν από λίγο καιρό ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη Αναπληρωτής Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ και σήμερα ο 31χρονος δικηγόρος παραχωρεί στην εφημερίδα μας αποκλειστική συνέντευξη σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στην πολιτική σκηνή της χώρας, τις προοπτικές που υπάρχουν καθώς και το προσωπικό του στίγμα.

-Παρά το νεαρό της ηλικίας σας, έχετε μια ευρεία γκάμα ενασχόλησης τόσο με την επιστήμη όσο και με την ενεργό πολιτική. Τί ωθεί έναν νέο άνθρωπο στην ενασχόληση με τα κοινά?

Κύριε Ζουγανέλη, ευχαριστώντας σας καταρχήν για την παρούσα συνέντευξη, θα ήθελα να τονίσω ότι το στοίχημα της εποχής μας είναι η επαναφορά της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα  των νέων ανθρώπων στην πολιτική και τους θεσμούς, κάτι που τα περασμένα χρόνια χάθηκε για διάφορους λόγους. Η ενέργεια λοιπόν που εκ της φύσης του έχει ένας νέος άνθρωπος είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την προσπάθεια αυτή. Η γενιά μας έχει την τύχη να διαθέτει πολλά νέα παιδιά που έχουν εξαιρετικά επιστημονικά προσόντα και παραμένουν σε πείσμα των καιρών ενεργά. Είναι, λοιπόν, μια πρόκληση για όλους μας η ενεργοποίηση αυτού του ανθρώπινου δυναμικού επ’ωφελεία της χώρας μας, η οποία περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο. Επίσης, η κοινωνία αντιτάσσεται στο πρότυπο του «επαγγελματία πολιτικού». Ως εκ τούτου, τόσο η καθημερινή προσπάθεια στους χώρους εργασίας όσο και στους αντίστοιχους επιστημονικούς ευνοούν την περαιτέρω αντίληψη των πραγματικών προβλημάτων των συμπολιτών μας.

-Οριστήκατε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ.Μητσοτάκη Αναπληρωτής Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων. Ποιες οι προκλήσεις αυτής της νέας προσπάθειας?

Πράγματι, ήταν μεγάλη τιμή για μένα η επιλογή αυτή από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, δείγμα και της διάθεσης ανανέωσης που τον διέπει και διαφαίνεται σε πολλές μέχρι σήμερα επιλογές του. Όπως προανέφερα θεωρώ ότι το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό είναι από τα ποιοτικότερα στον κόσμο και η αξιοποίησή του είναι, κατά την άποψή μου, εθνική ανάγκη. Από την εμπειρία μου από τις σπουδές και τη δικηγορία, όσο και από τη θητεία μου ως Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Δικηγόρων, όπου είχαμε αναπτύξει πλήθος κοινωνικών δράσεων, έχω, στο μέτρο που μου επιτρέπει η ηλικία μου, ιδία αντίληψη μεγάλου μέρους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από το παρελθόν καθόσον μεγάλο κομμάτι των νέων ανθρώπων έχει, πλέον, πανεπιστημιακό πτυχίο. Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς έχουν τόσο καλά βιογραφικά που συχνά η πενιχρή αγορά εργασίας της χώρας μας δεν μπορεί να απορροφήσει. Στόχος της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η ύπαρξη του περιβάλλοντος εκείνου και των αντίστοιχων προοπτικών ώστε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό να παραμείνει στην χώρα μας και να προοδεύσει εδώ.  Στόχος και της δικής μας Γραμματείας είναι η προσήλωση σε αυτόν τον στόχο, στο μερίδιο που μπορούμε να προσθέσουμε ένα λιθαράκι. Αν ο καθένας που ασχολείται με τα κοινά προσθέσει ένα «λιθαράκι» στον τομέα ευθύνης του, η κατάσταση θα μπορέσει να βελτιωθεί.

-Παρουσιάσατε πρόσφατα ένα δείγμα γραφής αυτής της προσπάθειας με την παρουσίαση του project «5 προβλήματα-5 προτεινόμενες λύσεις». Θέλετε να μας το εξηγήσετε?

-Στα μέσα του Ιουλίου παρουσιάστηκε από τη Γραμματεία μας η πρωτοβουλία «5 προβλήματα-5 προτεινόμενες λύσεις». Πρόκειται για τα αποτελέσματα της αξιοποίησης προτάσεων 650 και πλέον μελών της Γραμματείας μας ανά την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ», το οποίο απέτελεσε εκ των πρώτων δειγμάτων γραφής του νέου Προέδρου με σκοπό τη διεύρυνση προς την κοινωνία. Το εντυπωσιακό γεγονός, κύριε Ζουγανέλη, ήταν τα βιογραφικά  των ανθρώπων από όλη την χώρα που μπήκαν στη διαδικασία να αποστείλουν τις προτάσεις τους ανά επάγγελμα, αλλά και η εξαιρετική ποιότητα των ίδιων των προτάσεων. Παρουσιάστηκαν λοιπόν τα 5 κορυφαία προβλήματα ανά επαγγελματικό/επιστημονικό κλάδο και οι 5 κορυφαίες προτεινόμενες λύσεις, σύμφωνα με τους εκλεκτούς επιστήμονες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, δίχως απαραίτητα να είναι στο σύνολό τους μέλη του κόμματος. Και εκεί ακριβώς έγκειται και η προσπάθεια διεύρυνσης μας προς την κοινωνία. Όλες αυτές οι προτάσεις κωδικοποιήθηκαν από τη Γραμματεία μας και παρουσιάστηκαν στην 1η Ολομέλεια παρουσία και του Κ.Μητσοτάκη και παραδόθηκαν προς αξιοποίηση στην κεντρική διοίκηση της Ν.Δ. Επίσης, η Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων έχει πραγματοποιήσει ήδη δράσεις για τον ασφαλιστικό νόμο και για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο zwanatolika.gr